Alleen al in Vlaanderen wordt gemiddeld 314 tot 372 kg voedsel per persoon per jaar verspild. De gratis Rekub-app gaat de strijd tegen voedselverspilling aan.
Rekub begon als een pop-up restaurant in de zomer van 2015 in Antwerpen. In het restaurant werd uitsluitend met voedseloverschotten gekookt. Dit initiatief groeide uit tot de Rekub-app, waarmee mensen ervan bewust worden gemaakt dat er ontzettend veel eten wordt weggegooid. Wij, als consumenten, zijn daar mede verantwoordelijk voor.
De App
De Rekub-app is een platform voor handelaars met voedseloverschotten en de consument. Handelaars posten producten waarvan ze een overschot hebben, de consument zoekt producten in de buurt en gaat langs bij de handelaar om zijn of haar geredde voedsel op te halen.
De app is een soort digitale etalage waarop je kan lezen in welke winkels bepaalde producten met korting worden aangeboden, omdat de vervaldatum nadert. Op dit moment hebben zich twaalf Antwerpse handelaren geregistreerd op Rekub, waaronder Delhaize, Oxfam Wereldwinkel en verswinkel Fruxino. De bedoeling is wel dat er op termijn nog verder uitgebreid wordt.
De app is gratis te downloaden voor iOS en Android.